Isolatie Materiaal2017-05-01T12:13:02+02:00
home','

'); } ?>

Isolatie materiaal

Je huis isoleren: goed voor de warmte, je energierekening en je oren

Inmiddels wordt er in Nederland geen huis meer gebouwd zonder dat de muren en daken aan alle kanten worden geïsoleerd. Gedurende de afgelopen tientallen jaren is daar veel in veranderd. Niet alleen aan het beleid rondom isoleren, maar ook de kwaliteit van het materiaal zelf is sterk verbeterd. Het isoleren van muren en daken heeft namelijk veel voordelen en eigenlijk geen nadelen.

Vergelijk tot wel 6 offertes!

Isoleren voordelen

Ten eerste zorgt het ervoor dat warmte goed wordt vast gehouden, daardoor hoef je minder te stoken in de winter wat een positief effect heeft op je energierekening. Vanuit de overheid is vooral aandacht voor het milieueffect van goede isolatie. Minder energieverbruik betekend namelijk ook minder CO2 uitstoot in de lucht.

Waar nieuwe huizen royaal van isolatiemateriaal zijn voorzien, is dat bij veel oudere huizen zeker niet het geval. Daar kom je nog met grote regelmaat holle ruimtes tegen in kruipruimtes, muren of daken, nog afgezien van enkel glas in de ramen. In dat geval is het natuurlijk zaak dat je zelf wat actie gaat ondernemen, of laat ondernemen. In veel gevallen kun je ruimtes namelijk best zelf isoleren, maar vaak is het verstandiger om het door een ervaren vakman te laten doen. Zoals eerder vermeld is er veel keuze als het gaat om isolatiemateriaal. Daarbij is het belangrijk om een goede afweging te maken in onder meer het gemak van het aanbrengen, de prijs en natuurlijk de isolatiewaarde.

PUR schuim

Vrijwel alle soorten isolatiemateriaal zijn een combinatie van meerdere materialen om een zo optimaal effect te genereren. Een veel gekozen isolatiemateriaal is PUR schuim. PUR is een afkorting van polyurethaan. Dit is een kunststof, die als schuim in holle ruimtes wordt gespoten. Erg makkelijk dus voor een ervaren vakman die weet hoe hij met dit materiaal moet omgaan. PUR wordt na een paar seconden hard en vult alle gaten en kieren, waardoor een optimaal isolatie-effect ontstaat. Je kunt verder een onderscheid maken tussen snel werkend en traag werkende PUR. Snel werkend is vooral handig voor ruimtes onder de vloer en langzame PUR is juist beter voor het isoleren van bijvoorbeeld muren. Toch heeft het materiaal ook een groot nadeel. Met een prijs van 25 euro per vierkante meter is het zonder meer het duurste.

“Het is enorm belangrijk om een goede afweging te maken in onder meer het gemak van het aanbrengen, de prijs en natuurlijk de isolatiewaarde.”

PIR

Voor mensen die een wat kleiner budget hebben is PIR wellicht een goed alternatief. Dit staat voor polyisocyanuraat en lijkt wat materiaal betreft erg op PUR. Toch is de prijs met 12 euro per vierkante meter een heel stuk lager. Dit komt vooral omdat PIR wordt gemaakt in platen. Deze zijn makkelijk op maat te snijden en vervolgens in de muren te stopen. Het nadeel daarvan is natuurlijk wel dat de kieren en gaten daardoor open blijven. Ook zijn er chemische materialen verwerkt in PIR. Wel is het brandveiliger en heeft het, net als PUR, een erg hoge isolatiewaarde.

isolatiemateriaal isolatie-tips.nl

EPS platen

Eigenlijk is EPS een soort van piepschuim. Het zijn ultralichte platen, die je makkelijk op maat kun snijden of zagen. Net zoals bij piepschuim bestaan de platen uit enorme aantallen kleine bolletjes. Ook deze bolletjes zijn weer opgedeeld in een enorm aantal componenten met veel lucht erin. Uiteindelijk is het juist de lucht die voor de goede isolatie eigenschappen van EPS zorgen. De lucht wordt overdag dan verwarmd en koelt s` avonds en `s nachts vervolgens maar heel langzaam af. EPS is in verhouding erg goedkoop en makkelijk toe te passen. Ook als je zelf isolatiemateriaal wilt aanbrengen. Wel is het onmogelijk om met EPS naden en kieren goed af te dichten, waardoor de isolatiewaarde omlaag kan gaan.

XPS platen

XPS is enigszins verwant aan EPS. Een andere naam voor XPS is polystryeen. Ook dit is een kunststof isolatiemateriaal dat normaal gesproken in plaatvorm te koop is. Je kunt het makkelijk op maat brengen en in de holle stoppen. Het verschil met EPS is dat XPS op een andere manier wordt gemaakt en geen bolletjes heeft. XPS is goed bestand tegen vocht en wordt vaak toegepast op vochtige plekken, zoals bijvoorbeeld het dak.

Glaswol

Met 7,50 euro per vierkante meter is glaswol de goedkoopste optie in deze vergelijking. Het is een combinatiemateriaal dat wordt gemaakt van zand en gerecycled glas. Normaal gesproken is het herkenbaar omdat het in dekens wordt gefabriceerd. Deze kun je uitrollen en in de holle ruimtes stoppen. Vanwege de open structuur van het materiaal heeft een prima isolatiewaarde en wordt het veel toegepast als dak- en muurisolatie. Ook glaswol is een goed materiaal voor geluidsisolatie en is brandwerend. Wel is het soms lastig om de dekens goed op hun plaats te krijgen. Ga je zelf aan de slag met glaswol, denk er dan vooral aan om goede beschermende kleding te dragen. Omdat er glas in zit gaat het makkelijk irriteren als het in aanraking komt met je open huid.

Wilt u uw huis laten isoleren door een expert? Vraag dan hier gratis tot wel zes offertes aan!

Vergelijk tot wel 6 offertes!

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig of vragen?
Hulp nodig of vragen?Jan Akkerman