EPS Isolatie2017-05-01T11:26:08+02:00
home','

'); } ?>

EPS

Wilt u uw woning beter isoleren? Dan kunt u dit doen met EPS. EPS staat voor Expanded Poly-Styrene en werd vroeger tempex of piepschuim genoemd. EPS wordt gemaakt van aardolie en wordt in allerlei toepassingen gebruikt. U kunt het bijvoorbeeld gebruiken bij het isoleren van een dak of een vloer. Ook wordt het gebruikt om de spouwmuur te vullen. In dit artikel zal het isoleren van de woning met EPS besproken worden.

Vergelijk tot wel 6 offertes!

Verschillende manieren van EPS

EPS wordt op verschillende manieren geleverd. U kunt het krijgen in de vorm van een plaat, in korrels (ook wel parels genoemd) of in chips. De chips worden meestal gebruikt om een kruipruimte te isoleren. Het EPS bestaat uit miljoenen kleine bolletjes of parels. Iedere parel bestaat uit 3000 cellen die met lucht gevuld zijn. Feitelijk bestaat EPS voor 2 procent uit polystyreen en voor 98 procent uit lucht. Het is dus ook zeer licht materiaal. Vocht kan het EPS niet aantasten. Wel is het zeer brandbaar. Er wordt dus vaak een brandvertragend middel aan de EPS toegevoegd. In tegenstelling tot bijvoorbeeld glaswol heeft EPS een zeer hoge isolatiewaarde. U heeft slechts een dunne laag nodig om isolatie warmte te creëren. EPS is echter niet biologisch afbreekbaar.

“Op de plekken waar EPS ligt, zal het warmer en droger worden.”

EPS platen, parels en chips

Het EPS wordt in platen, parels en chips verkocht. De isolatiematerialen worden geleverd in verschillende diktes en kwaliteit. De kwaliteiten worden aangeduid met HR++, HR+ en standaard HR. De EPS platen worden vooral gebruikt om bijvoorbeeld een dak te isoleren. De platen zijn gemakkelijk te plaatsen. Ze worden verkocht met een rechte kant of met tand- en groefverbindingen, zodat u ze in elkaar kunt klikken. De isolatieparels van EPS worden vaak gebruikt bij spouwmuurisolatie. EPS chips zien we vaak terug bij het isoleren van een kruipruimte. Omdat de chips zeer licht zijn, is het zeer gemakkelijk om zelf het EPS in de kruipruimte te storten. De chips worden aangeboden in zakken van 500 liter. Vervolgens strooit u de zakken uit over de bodem van de kruipruimte. Het is daarbij wel belangrijk dat de gehele kruipruimte wordt voorzien van een laag. Op de plekken waar EPS ligt, zal het warmer en droger worden. De koude en vochtige lucht zal worden gedreven naar de plekken die niet geïsoleerd zijn. Daar zou het vocht dan toe kunnen nemen. Let er dus goed op dat u geen plekken vergeet.

eps isolatie

Zelf EPS plaatsen

Als u EPS in uw woning wilt plaatsen ter isolatie, is dit zeer gemakkelijk. De EPS platen zijn erg handig in gebruik. U kunt ze eenvoudig snijden of breken. Het materiaal is ook geurloos. U kunt de platen gemakkelijk tegen het dakbeschot aan plaatsen, zelfs zonder onderliggende folie. EPS kan namelijk goed tegen vocht en is dampdicht. Het is wel belangrijk erop te letten dat er geen openingen tussen de platen ontstaan, zodat de warmte toch naar buiten kan. Dit worden koudebruggen genoemd. De kieren kunt u echter afdichten met PUR schuim. In verband met de brandveiligheid moet de isolatie worden afgewerkt met gipsplaten.

EPS kopen

EPS platen zijn te verkrijgen in iedere bouwmarkt. Vaak worden de platen in pakken van 12 stuks verkocht. U vindt daar verschillende diktes, maar de gemiddelde dikte is 2 centimeter. Als u een schuin dak gaat isoleren, heeft u een dikte van minstens 8 centimeter nodig. Gaat het om een vloerisolatie, dan heeft u een veel dunnere laag nodig. EPS parels en chips kunt u niet krijgen in de bouwmarkt. Het wordt echter wel in grote zakken van 500 liter op het internet aangeboden.

EPS expert

Wilt u een expert in schakelen om deze taak te voltooien? Dit is erg verstandig. Een specialist heeft vaak toch meer verstand van zijn handelingen en weet wat het beste is voor uw huis. Vergelijk hier gratis tot wel zes offertes van experts en kies er een uit!

Vergelijk tot wel 6 offertes!

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig of vragen?
Hulp nodig of vragen?Jan Akkerman