Isolatieplaten2017-05-01T11:32:16+02:00
home','

'); } ?>

Isolatieplaten

Isolatieplaten/panelen zijn het meest gebruikte materiaal voor isolaties van woningen, en verzekeren niet enkel een degelijke isolatie, maar ook nog eens heel wat besparingen op de energiefactuur. Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal met elk hun voordelen en nadelen, en als u van plan bent uw woning te laten isoleren is het dan ook van belang het verschil te kennen. Op die manier kunt u het materiaal kiezen dat het best bij uw persoonlijke noden past.

Vergelijk tot wel 6 offertes!

De verschillende soorten isolatiepanelen

De keuze van het juiste isolatiemateriaal is essentieel als u wilt isoleren. Een overzicht van de meest gebruikte (en beste) materialen is hier dan ook op zijn plaats, waarbij de mogelijke toepassingen en opmerkingen al even belangrijk zijn.

1. PIR isolatiepanelen 

De zogenaamde PIR-platen kunnen op heel wat verschillende manieren toegepast worden, maar worden vooral gebruikt ter isolatie van platte daken of spouwmuren. PIR isoleert zo goed dankzij zijn thermische karakteristieken, die zelfs bij dunne platen uitstekend zijn.

PIR-platen bestaan eigenlijk uit hard schuimstof, een materiaal met een extreem hoge brandveiligheid. Meestal beschikken dergelijke platen over een dampdicht laagje aan zowel de voor -als achterzijde, en zijn ook ideaal voor isolatie van EPDM -of PVC-daken.

2. PUR isolatiepanelen

PUR – of polyurethaan – is een andere efficiënt isolatiemateriaal dat heel vaak gebruikt wordt. Het materiaal komt zowel in schuimvorm als in platen van PUR, en deze laatste hebben doorgaans een betere isolatie dan het schuim. Platen vervaardigd uit PUR verzekeren daarbij een vaste dikte, waardoor er dus nog maar weinig werk is achteraf (zoals afplakken). Dergelijke isolatie wordt bij dakisolatie, maar ook bij isolatie van spouwmuren en daken aanbevolen.

3. XPS isolatiepanelen

XPS isolatiemateriaal gebruikt men meestal voor de isolatie van bijvoorbeeld overzetdaken, gevels, spouwmuren, sarkingdaken en kelders. Ze hebben hun isolerende kwaliteiten te danken aan hun uiterst drukvaste karakter. Daarbovenop kunnen ze relatief gemakkelijke bewerkt worden. Dergelijke panelen komen met een zogenaamd tand -en groefsysteem, en zijn goedkoper in vergelijking met PUR en PIR-platen, maar ze zijn wel nog steeds duurder dan EPS – de volgende in het rijtje.

isolatieplaten

4. EPS isolatiepanelen

EPS platen zijn gemaakt uit polystyreen (zoals de XPS variant) en zijn één van de meest gebruikte panelen voor het plaatsen van isolatie. Dergelijk materiaal wordt tevens ook gebruikt bij bijvoorbeeld huishoudtoestellen, waar het als bescherming dient. EPS – of geëxpandeerd polystyreen – gebruikt men ook vaak bij piepschuim isolatiematerialen: het is een zeer licht materiaal en daarom eenvoudig te bewerken en te plaatsen

5. Rotswol isolatiepanelen

Rotswol is erg soepel, en juist daarom is het het ideale isolatiemateriaal bij oneffen ondergronden (bijvoorbeeld een zadeldak). De platen worden gemaakt van rotswol, maar er kan ook glaswol gebruikt worden. Eigenlijk is glaswol 99 % lucht (en dus heel erg licht) maar zijn isolerende eigenschappen zijn ongelooflijk. Het wordt daarom dan ook vaak gebruikt ter isolatie van daken. Rotswol is dan weer erg milieuvriendelijk en presteert beter op het vlak van geluidsisolatie.

Het dak isoleren met isolatiepanelen

Ook voor het isoleren van het dak gebruikt men vaak isolatiepanelen, waarbij glaswol het populairst is bij hellende daken. Bij een plat dak wordt dan weer meestal beroep gedaan op PUR-platen of polyurethaan. Het voordeel van platen is dat ze over een enorme oppervlakte gebruikt kunnen worden, en daarom sneller en efficiënter geplaatst kunnen worden. Daarbij zijn ze drukvast en kun je bijvoorbeeld bij een plat dak in één keer roofing laten branden bovenop de isolatie.

Isoleren met platen is dan misschien wel maar één voorbeeld van een isolatiemethode, hij komt erg vaak voor omdat er zoveel verschillende manieren zijn. Of het nu gaat om een kleine of een grote oppervlakte, muren, daken of vloeren, platen bieden het voordeel dat ze snel en eenvoudig aangebracht kunnen worden en uitstekende isolerende waarden hebben.

“Het voordeel van platen is dat ze over een enorme oppervlakte gebruikt kunnen worden.”

Een vloer optimaal isoleren met isolatiepanelen

Als u isolatieplaten laat aanbrengen op de grond, dan wordt er altijd gebruik gemaakt van materialen zoals minerale wol, polystyreen of polyurethaan. Dit zijn zogenaamde ’thermische’ materialen die men onder de vloer aanbrengt en dicht aaneensluit om langer mee te gaan en beter te isoleren.

Als de platen op volle ondergrond worden aangebracht, is het echter wel van belang rekening te houden met de mogelijke ophoping van schimmels, ongedierte en bacteriën. Dergelijk isolatiemateriaal is dan ook best waterafstotend. Tenslotte dient het materiaal drukvast te zijn om bijvoorbeeld de vorming van scheuren in de onderliggende tegels (of de vloer) te voorkomen. Men plaatst daarom dan ook soms een uitvulchape nét boven de isolatiepanelen en net onder de vloerbekleding.

Wilt u isolatie plaatsen? Vraag hier vrijblijvend tot wel zes offertes aan!

Vergelijk tot wel 6 offertes!

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig of vragen?
Hulp nodig of vragen?Jan Akkerman