Pir Isolatie2017-05-01T11:27:54+02:00
home','

'); } ?>

PIR isolatie

Bij de isolatie van uw woning gaat u ongetwijfeld op zoek naar het beste materiaal voor de beste resultaten. De isolatie van uw woning (op vlak van zowel geluid als temperatuur) is immers van groot belang. PIR isolatie is één van de beste manieren om uw woning van degelijke isolatie te voorzien, en een woordje uitleg is dan ook op zijn plaats.

Vergelijk tot wel 6 offertes!

De eigenschappen van PIR isolatieplaten

Dergelijke isolatieplaten kunnen op verschillende manieren toegepast worden en zijn ideaal om een plat dak of een spouwmuur van isolatie te voorzien. Het materiaal is uiterst thermisch en kan zelfs als het in dunne platen is uitgewerkt voor een optimale isolatie zorgen. Het volgende overzicht geeft meer informatie over de voor -en nadelen van PIR isolatieplaten, alsook de prijs.

Wat zijn PIR isolatieplaten?

Eigenlijk worden PIR isolatieplaten gemaakt uit hard schuimstof, en lijkt daarom een beetje op zijn kleinere broer, de PUR plaat. PIR biedt echter wel het voordeel dat er minder schadelijke stoffen worden vrijgegeven als het materiaal verhit wordt, waardoor het beter bestand is tegen brand. De platen worden doorgaans toegepast bij de isolatie van platte en hellende daken, spouwmuren en vloeren, waarbij zelfs de dunste platen goed thermische eigenschappen hebben.

Soorten PIR isolatieplaten

Meestal beschikken PIR isolatieplaten aan beide kanten over een soort dampdicht laag, waardoor ze snel bewerkt kunnen worden en er dus geen extra dampscherm aan moet worden toegevoegd. Het is echter wel belangrijk dat de naden, die zich tussen de isolatieplaten bevinden, perfect worden gedicht met tape.

Ook glaswol kan gebruikt worden bij het vervaardigen van PIR platen, waarbij deze laatste aan de ene kant een laag minerale wol hebben. Dit voorkomt immers dat oneffenheden op de muur een probleem vormen bij het plaatsen van de isolatie. Dergelijke combinatiemethodes worden bij spouwmuren – die vaak ruwer zijn afgewerkt – ook gebruikt.

pir

De voordelen en nadelen van PIR

PIR biedt enkele voordelen voor de isolatie van de woning:

  • PIR neemt geen vocht op en is daarom de beste keuze in vochtige ruimtes (bijvoorbeeld spouwmuren en platte daken)
  • Een bijkomend dampscherm is overbodig aangezien de isolatieplaten er reeds een hebben
  • Het materiaal is erg licht en dus gemakkelijk te bewerken
  • PIR heeft een uitstekend isolatiewaarde, zelfs als de platen relatief dun zijn
  • PIR heeft tenslotte goed brandveilige eigenschappen

De nadelen van het materiaal dienen natuurlijk ook vermeld te worden, zodat u precies weet waar u aan begint als u gebruik wil maken van PIR isolatieplaten:

– De productie van PIR platen veroorzaakt een afgifte van milieuonvriendelijke en schadelijke stoffen

– PIR is een materiaal dat niet gemakkelijk gerecycleerd kan worden, en is dus niet de duurzaamste optie

PIR isolatieplaten om het dak te isoleren

PIR platen worden vaak speciaal voor platte daken geproduceerd, waarbij ze aan beide kanten beschikken over een zogenaamde gebitumineerde laag. Dergelijke varianten zijn ideaal als isolatie van EPDM -of PVC daken. Het voordeel is dat de platen perfect aansluiten op de reeds dagbedekking door de aanwezigheid van een speciale bovenlaag.

Het nadeel van dergelijke platen is echter dat ze minder goed isoleren in vergelijking met platen die een aluminium bovenlaag hebben. De PIR platen zijn uiterst dicht en drukvast, waardoor u naderhand nog altijd op het dak kunt lopen.

De prijs

Een niet onbelangrijk aspect bij de aankoop van PIR isolatie is natuurlijk de prijs. De gemiddelde prijs van PIR platen (met een bijkomende toplaag) is 7 à 18 euro per plaat. De effectieve prijs is echter ook afhankelijk van de dikte en het soort toplaag: meestal bedraagt de dikte van dergelijke platen tussen de 30 en 120 mm.

Vergelijk tot wel 6 offertes!

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig of vragen?
Hulp nodig of vragen?Jan Akkerman