Spouwmuur isolatie2017-05-01T12:33:34+02:00
home','

'); } ?>

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een populaire methode in Nederland om woningen te isoleren, en dat is te danken aan zowel het efficiënte als het goedkope karakter van dergelijke isolatie. Bij spouwmuurisolatie wordt de lege ruimte tussen de buiten -en binnenmuur van een woning (de zogenaamde spouw) opgevuld met isolatiemateriaal, waardoor de woning energiezuiniger is en beter bestand is tegen warmte -en koudeverlies.

Vergelijk tot wel 6 offertes!

Hoeveel kost spouwmuurisolatie?

Een dergelijke isolatiemethode kost relatief weinig, mede dankzij de besparingen die er op de lange termijn mee bereikt kunnen worden. De kosten van het isoleren zelf kunnen overigens laag gehouden worden aangezien er niet zo veel werken uitgevoerd moeten worden: het boren van kleine gaten in de buitenmuur volstaat ruimschoots. Niettemin is de woning voorzien van een optimale isolatie. Spouwmuurisolatie kost doorgaans 15 euro per m2 aan de buitenmuur, maar de prijs is ook afhankelijk van factoren zoals het type woning.

Spouwmuurisolatie levert u heel wat op

Spouwmuurisolatie is niet alleen goedkoop en efficiënt, het maakt de woning energiezuiniger waardoor besparingen op de lange termijn mogelijk zijn. De warmte wordt beter binnengehouden, waardoor u kunt besparen op verwarmingskosten en dus een lagere energierekening krijgt. Gemiddeld kan spouwmuurisolatie u tot wel 200 euro per jaar besparen, en bij vrijstaande huizen is dat zelfs nog meer. Tel daar de kwaliteit en milieuvriendelijkheid van spouwmuurisolatie bij op en de keuze is snel gemaakt.

Hoe werkt spouwmuurisolatie precies?

Zoals gezegd bestaat een zogenaamde spouwmuur uit twee verschillende delen die verbonden zijn met elkaar. De lege ruimte daartussen is ongeveer 5 – 9 centimeter breed en wordt de spouw genoemd. Dergelijke types muren zijn veelvoorkomend in Nederland, en zijn populair dankzij hun vochtwerende eigenschappen. De spouwmuren op zich zijn echter niet zo isolerend, waardoor dergelijke woningen veel waardevolle warmte dreigen te verliezen.

Spouwmuurisolatie lost dit probleem echter op: men boort kleine gaten in de buitenmuurvoegen, waarlangs men speciaal isolatiemateriaal naar binnen spuit. Dit is een eenvoudig en snel proces, en een specialist kan hiervoor in slechts één dag zorgen. Beroep doen op een expert is trouwens aangeraden omdat bepaalde isolatiematerialen schadelijk kunnen zijn als ze verkeerd gebruikt worden. Een voordeel van dergelijke isolatie is dat er weinig werk aan is: er moeten slechts een aantal gaatjes geboord worden, waardoor uw woning er dus niet als een rommelboel komt bij te liggen.

spouwmuur

Subsidies krijgen voor spouwmuurisolatie

De milieuvriendelijke en besparende eigenschappen van spouwmuurisolatie maken dit tot een uiterst duurzame investering, en er worden dan ook subsidies gegeven voor de plaatsing ervan. Deze subsidie gebeurt vanuit uw gemeente en kan vaak instaan voor een groot deel van de kosten die ermee gepaard gaan. Als subsidies niet mogelijk zijn, kan er eventueel ook gebruik worden gemaakt van een speciaal voor energiebesparende investeringen bedoelde lening. Het subsidiebeleid verschilt van gemeente tot gemeente, en het is dan ook van belang u goed te informeren over de regelgeving voor uw woongebied.

Is uw woning wel geschikt voor spouwmuurisolatie?

Voor u begint met het laten plaatsen van spouwmuurisolatie, is het natuurlijk van belang te weten of dat bij uw woning wel mogelijk is. Er moeten immers spouwmuren aanwezig zijn om een dergelijke isolatie te kunne plaatsen.

– Als uw woning tussen 1920 en 1976 gebouwd, dan is het onwaarschijnlijk dat er spouwmuren aanwezig zijn. Oudere woningen beschikken immers niet over een spouw. Bij huizen die van 1976 gebouwd zijn is dit meestal wel het geval.

– Als uw muren dunner zijn dan 24 centimeter, dan zijn ze te dun voor een spouw. Als ze 24 centimeter dik zijn (of meer) kan het zijn dat er een spouw aanwezig is – hoewel dit lang niet altijd het geval is.

Bij twijfel over de aanwezigheid van een spouw(muur) kunt u altijd contact opnemen met een expert. Deze geeft u meer informatie over de spouwmuur en de eventuele isolatie die u erin wil laten plaatsen.

Verschillende materialen gebruikt bij het plaatsen van spouwmuurisolatie

Er worden vier verschillende materiaalsoorten gebruikt om spouwmuurisolatie te plaatsen, die elk hun eigen voordelen en nadelen hebben:

  1. Isolatie met steenwol

Dit materiaal is niet enkel warmte-isolerend, maar heeft ook geluidsisolerende eigenschappen.

  1. Isolatie met glaswol

Glaswol is dan wel minder geluidsisolerend dan steenwol, het beschermt de woning beter tegen vocht.

  1. Isolatie met speciale isolatiekorrels

Dit is een uiterst populair materiaal dat van piepschuim gemaakt is, uitstekend isoleert en vooral heel erg licht is.

  1. Isolatie met PUR schuim

Ook PUR schuim wordt vaak toegepast bij spouwmuurisolatie. Het voordeel hierbij is dat de muren blijven ademen, terwijl de woning toch goed geïsoleerd blijft.

Vergelijk tot wel 6 offertes!

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig of vragen?
Hulp nodig of vragen?Jan Akkerman