Isolatie Betonvloer2017-05-01T12:20:41+02:00
home','

'); } ?>

Isolatie betonvloer

Het is enorm belangrijk veel aandacht aan de isolatie van je woning te besteden. Net zoals bij een vloer van keramiek, geldt hetzelfde voor een betonnen vloer. Als je een betonvloer niet isoleert, gaat er heel veel energie verloren in het huis. Ook zal een strak gelegde betonvloer vrij kil aanvoelen. Het is dus zeker verstandig een betonvloer te isoleren. We zullen in dit artikel bespreken hoe je dit het beste kunt doen.

Vergelijk tot wel 6 offertes!

De opbouw van de betonvloer met isolatiemateriaal

Als je een betonvloer volledig wilt afwerken met isolatiemateriaal kun je er gerust van uit gaan dat de totale dikte van de vloer zo’n 20 centimeter is. Dit wordt gemeten vanaf een drukvaste ondergrond of de vloerplaat. Eerst worden de afvoerleidingen en electriciteitsleidingen geplaatst. Daarop wordt de vloer genivelleerd, zodat de vloer zoveel mogelijk op iedere plek even hoog is. Daarop kan PE-folie worden geplaatst, met daarop het isolatiemateriaal. Het isolatiemateriaal moet minimaal 6 centimeter zijn, maar idealiter is het ten minste 10 centimeter dik.

“Als isolatiemateriaal kun je gebruik maken van PUR of harde isolatieplaten.”

Als isolatiemateriaal kun je gebruik maken van PUR of harde isolatieplaten. Omdat beton enorm veel druk geeft op de vloer, is het verstandig goede drukvaste isolatieplaten te gebruiken. Een goede keuze hierbij is bijvoorbeeld Eurofloor. Vervolgens komt hier een laag PE-folie op, en wordt daarop de afwerkingslaag met beton gestort. Deze betonlaag moet minimaal 8 centimeter dik zijn. Als je het beton wilt combineren met vloerverwarming is een laag van 10 tot 12 centimeter gewenst.

isolatie betonvloer

De voordelen van vloerisolatie bij een betonvloer

Er zijn een aantal voordelen aan vloerisolatie bij een betonvloer.

  1. In de eerste plaats moet je er rekening mee houden dat warmte in een woning altijd naar boven stijgt. De vloer is dus altijd het koudste gedeelte van een woning. Als de vloer niet geïsoleerd wordt, zal de ruimte nooit volledig op temperatuur komen. Er kan zelfs een temperatuurverschil van maar liefst 5 graden Dit zorgt ervoor dat het niet aangenaam in huis aanvoelt.
  2. Ook zul je meer energie moeten stoken om dezelfde warmte in de woning te krijgen. Door isolatie in de betonvloer aan te leggen, zal de warmte niet meteen verdwijnen. Zo kun je de temperatuur in de woning beter regelen.
  3. Naast een energiebesparing kun je er bovendien vanuit gaan dat je minder last van vocht, stof en schimmels in de woning zult hebben. Ook zal er geen vocht aan de vloerpas zijn. ’s Zomers zal het ook lekker koel aan blijven voelen in de woning. Ten slotte bespaar je met betonvloer isolatie ook op het milieu. Het is dus zowel goed voor uw omgeving, als voor uw portemonnee!

De kosten van het isoleren van een betonvloer

De kosten van het plaatsen van isolatiemateriaal in een betonvloer kunnen variëren. Dit zal er natuurlijk vanaf hangen welk isolatiemateriaal er gebruikt zal worden. Het ene materiaal is dikker en/of duurder dan het andere. Gemiddeld wordt er vanuit gegaan dat het isoleren van een betonvloer zo’n 20 euro per vierkante meter kost. Houdt u er hierbij rekening dat de gemeente en overheid vaak subsidies aanbieden voor het plaatsen van isolatie. De gemeente wil immers graag dat er op energie wordt bespaard. Door deze stimulans kunnen de kosten voor u lager uitvallen. Daarnaast geldt er vaak een 6 procent BTW tarief in plaats van 21 procent als het gaat om renovatiewoningen die ouder zijn dan 5 jaar. Het loont dus zeker om bij uw gemeente navraag te doen naar de subsidies.

Wilt u meer weten of heeft u nog vragen over het isoleren van een betonvloer? Een expert kan u altijd te woord staan. Vraag hier gratis tot wel zes offertes aan!

Vergelijk tot wel 6 offertes!

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig of vragen?
Hulp nodig of vragen?Jan Akkerman