Plat dak isoleren2017-05-01T12:13:56+02:00
home','

'); } ?>

Plat dak isoleren

Een plat dak isoleren vereist een andere aanpak dan de isolatie van een schuin dak. Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden voor het isoleren van een plat dak, en elke methode verdient dan ook een woordje uitleg.
Een plat dak optimaal van isolatie voorzien begint bij het onderzoeken van de opbouw van het dak. Over het algemeen zijn er drie verschillende methodes, met elk hun unieke eigenschappen en voor -en nadelen. De keuze die u maakt hangt helemaal af van de opbouw van het platte dak, en de ruimte die u heeft.

Vergelijk tot wel 6 offertes!
  1. Een koud plat dak isoleren

Een dergelijk dak wordt aan de binnenkant geïsoleerd, met als gevolg dat de dragende constructie (en de waterbestendige laag zoals hout, beton, rubber,..) niet warmer wordt door de in de woning aanwezige warmte. Deze techniek wordt gebruikt bij platte daken die in hoogte beperkt zijn door technische factoren.

De isolatie van een koud plat dak

Het wordt afgeraden een koud dak te isoleren aangezien het dakvlak hierdoor onderworpen is aan ongunstige temperatuurschommelingen, waardoor de afwerking gaat uitzetten en weer krimpen – met scheuren tot gevolg. Een koud dak dat geïsoleerd is kan ook vocht uit de ruimte wegtrekken, met een slechtere isolatie en vochtophoping tot gevolg. Als er teveel vocht blijft hangen, kan zelfs de hele dakconstructie hieronder lijden.

Het wordt afgeraden een koud dak te isoleren aangezien het dakvlak hierdoor onderworpen is aan ongunstige temperatuurschommelingen, waardoor de afwerking gaat uitzetten en weer krimpen – met scheuren tot gevolg.

Het belang van een dampdicht scherm

Bij een dergelijke isolatie is een dampdicht scherm van niet te onderschatten waarde: werken met opbouwverlichting (om een onderbreking van het scherm te vermijden) is een oplossing om dit eenvoudiger te maken, wat bij het gebruik van inbouwspots onmogelijk is. Meestal worden de volgende isolatiematerialen gebruikt:

  • Glaswol bij platte daken: dit is een soort minerale wol, gebruikt door veel isolatie-experts en doe-het-zelvers. De wol wordt bij platte daken doorgaans tussen de zogenaamde spanten aangebracht.
  • Rotswol tussen de spanten plaatsen: rotswol is een andere minerale wol die eveneens tussen spanten geplaatst wordt, maar het is eigenlijk een ecologisch verantwoordt alternatief voor glaswol. Het wordt uit gesteente gewonnen en voorziet in geval van een plat dak een uitstekende akoestiek.
plat dak isoleren
  1. Een warm plat dak isoleren

De naam zegt het zelf: deze isolatietechniek isoleert de dragende constructie van de woning wel, en de isolatie wordt bevestigd aan de buitenkant van het dak. Op die manier zitten alle constructiematerialen beschermd, en daar voegt een waterdichte laag of afdekking (zoals rubber, roofing of eidm) nog isolatiekwaliteit aan toe.

De isolatie van een warm plat dak

Deze isolatietechniek is zeer efficiënt, juist omdat het uitzetten en krimpen van de constructie ermee vermeden wordt. Hierdoor is de kans op beschadiging ook vele kleiner. Daarbij neemt het dak ook de functie van een soort warmtebuffer op zich.

  • XPS-platen bij een warm dak: XPS-platen of harde geëxtrudeerde polystyreenplaten worden vervaardigd uit de resterende producten van aardolie. Hun celstructuur is gesloten en ze zijn erg drukvast, en ze komen in zogenaamde tand -en groefverbindingen.
  • PIR-platen bij een warm dak: Deze isolatie platen (ook polyisocyanaat-isolatieplaten genoemd) zijn dankzij hun gunstige brandtechnische karakteristieken een volwaarde opvolger van de PUR-platen. Ze worden meestal bedekt met een dampdicht laagje: bij plaatsing hoeven dus enkel nog de naden gesloten te worden.
  1. Een omgekeerd plat dak isoleren

De laatste methode wordt gekenmerkt door het gebruik van een waterkerende laag op de isolatie (bestaande uit hout, grind of tegels) die deze beschermt. Deze techniek is populair bij balkons, platte daken waar vaak over gelopen wordt en dakterrassen, en de keuze voor drukvaste isolatie, die daarbij weerbestendig is, is dan ook erg belangrijk. Vandaar dat men meestal kiest voor XPS-platen, polyisocyanaat platen en PUR-platen.

Wilt u uw platte dak isoleren? Schakel de hulp in van experts. Ontvang gratis tot wel zes offertes en kies uw expert!

Vergelijk tot wel 6 offertes!

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig of vragen?
Hulp nodig of vragen?Jan Akkerman