Xps isolatie2017-05-01T11:28:40+02:00
home','

'); } ?>

XPS Isolatiemateriaal

U heeft misschien wel eens van XPS isolatie gehoord, maar wat is het precies? In dit artikel zullen we bespreken wat XPS isolatie precies inhoudt, waar u dit materiaal het beste voor kunt gebruiken en wat de voor- en nadelen zijn.

Vergelijk tot wel 6 offertes!

Wat is XPS precies?

XPS staat voor Geëxtrudeerde Polystyreen. Het isolatiemateriaal wordt ook wel polystyreen hardschuim genoemd. Het materiaal lijkt op EPS of piepschuim, maar heeft een ander productieproces en een andere structuur. Het kunststof isolatiemateriaal is zeer drukvast en bestand tegen vocht. Het is daarom ideaal om te plaatsen in vochtige ruimtes. XPS is verkrijgbaar in de vorm van platen, zowel met als zonder tand en groef. XPS isolatieplaten woorden veelal gebruikt bij het isoleren van sarking daken, omgekeerde daken, muur- of spouwmuurisolatie, maar ook vloer- en kelderisolatie. Omdat XPS isolatie zeer geschikt is voor vochtige omstandigheden, wordt het vaak gebruikt bij dakisolatie die plaatsvindt aan de buitenkant, of in kelders. De eigenschap dat XPS drukvast is, komt goed van pas bij vloerisolatie.

Voor- en nadelen van XPS

Er zijn vele redenen om XPS te gebruiken. Het heeft goede isolatiewaarden, namelijk tussen de 0.032 – 0.035 W/mK. Het is daarbij waterafstotend. Hierdoor wordt het vaak in vochtige ruimtes als badkamers als favoriet isolatiemateriaal gekozen. XPS is namelijk ook bestand tegen schimmels en andere micro-organismen. Het is daarbij drukvast. XPS isolatiemateriaal is daarnaast zeer gemakkelijk te verwerken. U kunt XPS gemakkelijk zagen of snijden, zonder enige vorm van huidirritatie. Er zijn echter ook wel een aantal nadelen te noemen van XPS isolatiemateriaal. Zo is XPS brandbaar. De rook van XPS materiaal is echter wel minder schadelijk dan van PUR schuim. Het is daarbij geen goedkoop isolatiemateriaal. Het is duurder dan EPS, maar dan wel weer goedkoper dan PIR en PUR.

xps

Verschil tussen XPS en EPS isolatie

Als er gebruikt wordt gemaakt van isolatieplaten, wordt er vaak een keuze gemaakt tussen XPS en EPS isolatieplaten. Het zal van het doel en de plek afhangen, welk type isolatiemateriaal het beste geschikt is. De platen hebben beide een andere structuur. XPS isolatie heeft een schuimstructuur, terwijl EPS een typische bolletjesstructuur heeft. Door de gesloten schuimstructuur heeft u bij XPS minder last van vocht en is het drukvaster dan EPS. Een groot nadeel van XPS is dat het duurder is dan EPS. Heeft u dus te maken met een vochtige ruimte, dan zal XPS sneller worden aangeraden. Als het niet veel uitmaakt, zult u waarschijnlijk beter voor de goedkopere EPS isolatie kiezen. Het hangt van uw situatie af.

Verschil tussen XPS en PUR isolatie

Een andere vorm van isolatie naast XPS is PUR isolatie. Vaak kiest men voor XPS omdat de kostprijs hiervan lager ligt dan bij PUR isolatie. Ook is XPS beter voor het milieu. Een groot voordeel van PUR is echter dat het veel beter isoleert dan XPS. U zult daarom een dikkere laag XPS moeten aanbrengen om hetzelfde isolatie effect te creëren wat met PUR bereikt kan worden.

Prijzen XPS isolatiemateriaal

De prijzen van XPS isolatiemateriaal kunnen verschillen. Dit hangt af van de dikte van de isolatieplaten en de kwaliteit. Gemiddeld beginnen de prijzen voor XPS isolatieplaten bij € 12 euro per vierkante meter. Dit geldt voor isolatieplaten van 3 centimeter. De prijs ligt hoger bij XPS isolatieplaten die dikker zijn. Zo kunnen platen van 5 centimeter tussen de € 16 en 17 euro per vierkante meter zijn. Het hangt dus sterk van uw doel af, welke dikte voor u het meest geschikt is, en wat de uiteindelijke kosten zullen zijn.

Vergelijk tot wel 6 offertes!

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig of vragen?
Hulp nodig of vragen?Jan Akkerman