Vloerisolatie2017-05-01T12:18:38+02:00
home','

'); } ?>

Vloerisolatie

Isolatie is een kenmerk van materialen en constructies om de overloop van warmte of koelte tussen twee kanten tot een minimum te reduceren. De vloer is de grootste warmte verliezende bron van een woning. Om het huis gelijkmatig te kunnen verwarmen en het warmteverlies tegen te gaan, kunt u de vloer laten isoleren.

Vergelijk tot wel 6 offertes!

De voordelen van vloerisolatie

Door dat warmte stijgt, is de vloer het koudste gedeelte van de woning. Wanneer u de vloer laat isoleren, blijft de warmte in de woning langer behouden. Dit kan u uiteindelijk flink schelen in de stookkosten. Een vloer zonder isolatie is zeer gevoelig voor kou en vocht. De vloer kan hierdoor ernstig worden aangetast en zelfs gaan rotten. De rest van de benedenverdieping wordt dankzij de isolatie ook minder snel vochtig. 
Het isoleren heeft dus drie grote voordelen:

 1. comfort
 2. kwaliteit van de vloer en woning blijft langer behouden
 3. besparing in de stookkosten

Bij huizen die gebouwd zijn voor 1983, is het sterk aan te raden vloerisolatie te laten plaatsen. Uiteraard is het altijd voordeliger om, ook in nieuwere woningen, goede vloerisolatie te gebruiken.

Manieren van isoleren

Wanneer er een kruipruimte onder de vloer is, kan de isolatie onder de vloer geplaatst worden. Bij een lage kruipruimte, kan er op de bodem van de kruipruimte geïsoleerd worden.  Een wat ingrijpender manier, is isolatie direct onder de vloer. Hierbij moeten de planken eerst verwijderd worden, waarna ze vervolgens weer teruggeplaatst worden, met het isolatie materiaal eronder.
Wanneer er geen kruipruimte aanwezig is, moet de isolatie boven de vloer gelegd worden of de vloer moet opnieuw gelegd worden met de isolatie er onder. 

Isolatiewaarde

Het is verstandig wanneer u gaat isoleren, er ook gelijk voor te zorgen dat de vloer een goede isolatiewaarde heeft. Deze zo genoemde rc-waarde is bij een goede isolatie onder de vloer, ten minste 3,5. Dit kan bijvoorbeeld voordelig zijn bij de verkoop van de woning.

vloerisolatie isolatie

Soorten vloerisolatie

De meest gebruikte materialen voor vloerisolatie zijn:

 • PUR schuim
 • EPS platen
 • Vlasplaten
 • Resol- en polyurethaan schuimplaten
 • Geëxpandeerde kurkplaten
 • Houtvezelplaten
 • Glaswol
 • Steenwol
 • Thermoskussens

Gevaren van pur schuim 

Er zijn gevallen bekend van een isolatie met pur schuim, waar men gezondheidsklachten van kreeg. Wanneer de verhouding van het schuim niet goed gemengd wordt, kan er gas vrijkomen. Het is tegenwoordig nodig een certificaat te halen voor het werken met pur schuim. Ook dienen de bewoners niet thuis te zijn wanneer er met dit schuim gewerkt wordt. Zorg er altijd voor dat de aanleg van vloerisolatie op een professionele manier gebeurd. Laat de isolatie uitvoeren door een vakkundig bedrijf.

Voor welk materiaal u het beste kunt kiezen, is afhankelijk van de situatie in uw woning. 

Kosten vloerisolatie

 • De kosten worden bepaald door een aantal factoren. Allereerst het type woning. 
 • Is het een oud en tochtig huis of een nieuwe woning? 
 • Welk isolatiemateriaal wordt er gebruikt?
 • Voor welke vorm van isolatie wordt er gekozen? 
 • Wat is de te isoleren oppervlakte?
 • Wat zijn de arbeids- en machinekosten? 

De isolatie van de benedenverdieping van een gemiddelde eengezinswoning kost ongeveer 1800 euro. Dit bedrag is berekend voor de onderkant van een vloer van 57 vierkante meter. Daar staat echter tegenover dat je ongeveer 210 euro per jaar aan gas bespaart. Hoeveel u uiteindelijk bespaart, ligt natuurlijk wel aan uw stookgedrag. Wanneer u het snel koud hebt, zullen de stookkosten automatisch hoger liggen.

Subsidie

Bij het isoleren van minimaal twee onderdelen van uw woning, is het mogelijk subsidie aan te vragen voor de aanleg van vloerisolatie.

Vergelijk tot wel 6 offertes!

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig of vragen?
Hulp nodig of vragen?Yves van Dijk